Нюанси при избора на входна врата

Всяко жилище започва от входа, така че външният вид и надеждната входна врата веднага задават общия тон и може да разкаже за собствениците. Избирайки врата на всички ни се иска да решим две на пръв поглед противоположни задачи: да привлечем уважителните погледи на съседите и да изплашим зломишлениците. И това е напълно възможно!

Нашите ориентири в истинското море от входни врати, което предлага съвременният пазар, ще присъстват думи като „надеждност” и „уместност”, за да може вратата да отговаря на условията на нейната експлоатация.

Отличаващи се входни врати

Хайде да забравим за дизайна на вратите и разгледаме проблема изхождайки от функционалността и техническата характеристика. За да изберем правилно входна врата е необходимо да знаем какво всъщност се крие под обличащите панели и други украси. И така, входните врати се различават по:

  • По материала, от който са изработени:

Най-традиционните са дървените врати. В днешно време ги продават или като временни или като вариант за вила. Ако са изработени от обикновен дървен материал или за частни домове „премиум клас”, когато става дума за масивни благородни дървета. Дървените врати са се запазили в много от старите домове, но при първа възможност се стараят да ги заменят с метални. Те несъмнено са лидер в пазара за входни врати. Също така има и удароустойчиви пластмасови входни врати, подсилени с метални оребрения. Тях има смисъл да ги поставите на охраняеми места, където вероятността за грабежи и взлом е минимална. Противоударни стъклени врати обикновено се поставят на входове в охраняеми жилища или в бизнес сгради.

  • Интересен факт:

В средите на дървените врати за най-трайни и издръжливи се считат дъбовите. Интересното обаче, е че рекордът за дълголетие принадлежи на вратите изработени от явор (немски клен), открит при разкопки в Швейцария – те са на повече от пет хиляди години, но са се запазили прекрасно.