Пълнежи за входни врати: видове, свойства и предимства

Качеството на пълнежа до голяма степен определя способността на входната врата да предпазва помещението от отрицателни външни влияния.

Най-добрият пълнеж за входни врати е:

  Следните характеристики обаче имат приоритет за бъдещия собственик на врати:

1.  Ниска топлопроводимост – способността да се поддържа топлина в къщата през студения сезон и удобно да се прохлажда през лятото.

2. Шумоизолация.

3. Устойчивостта на промени във влажността и температурата на въздуха е от значение за конструкциите на вратите без налягане.

4. Възможността за запазване на оригиналните свойства през целия жизнен цикъл, дълготрайност.

5. Основното, което обединява всички видове съвременни пълнители е безопасността на околната среда. Материалите не отделят токсични вещества и неприятни миризми, което е важно за жизненото пространство.

Входни метални врати, чийто пълнител е по-добър за частна къща и апартамент:

  В този случай максималната топлоизолация и шумозащита са по-важни, тъй като изходът от сградата води директно към улицата. За градските високи сгради характеристиките на топлопроводимостта са по-малко значими. Входната врата на апартамента, която води до изолирания вход, трябва да бъде напълно защитена от шум и външни миризми.

От особено значение тук е плътността на пълнежа и неговите звукоизолационни параметри. Правилно направен избор ще Ви спести от необходимостта да дишате цигарен дим и да слушате шума от ремонтните работи от съседите.

Видове пълнежи на стоманени врати

  Понастоящем производителите на конструкции на врати използват топлоизолатори с различни цени, като се фокусират главно върху техните полезни свойства. Бюджетната категория е синтетичен зимник, гофриран картон, гума от пяна. Пяна пълнител има повече предимства, като демонстрира отлични изолационни характеристики при най-ниска цена. Недостатъкът на велпапето е ниската му устойчивост на влага, което може да причини преждевременното му износване. От своя страна, синтетичният зимник не разполага с необходимото ниво на звукоизолация, което е неприемливо за добра врата. В крилата на вратите от средната ценова категория се използва пяна като пълнеж, пенополистирол или изолон.

Първият материал се характеризира с най-високите изолационни характеристики в тази група, което доведе до честата му употреба. Самозалепващите се изолонови ролки обикновено се допълват с друга изолация за подобряване на полезните свойства на материала. Експандираният полистирол е подходящ за пълнене на входни врати, монтирани в отопляеми нежилищни помещения – входове, зали, коридори и др. За подреждането на частна къща тази опция не се препоръчва.  

И двата материала са екологични, имат висока изолационна способност, устойчиви са на влага и са издръжливи. Вратите, направени с помощта на посочените пълнители, могат да се използват при всякакви условия, неизменно гарантиращи надеждна защита на къщата от неблагоприятни външни фактори.

Клетъчни материали

Вътрешната структура под формата на отделни клетки е основата на редица изолационни материали. В тях можете да преброите от два до седем гофрирани слоя с разделители, разположени между тях, които правят конструкцията по-трайна и издръжлива. Лепилното свързване осигурява плътността на многослойния лист и подобрява неговите изолационни характеристики. В същото време клетъчните пълнители са леки, което се дължи на използването на целулоза и дървесни влакна като основа за гофрирани и свързващи слоеве. По този начин материалите за пчелна пита не натоварват структурата на вратата, което е важно за масивните метални изделия.

Пяна

Високото ниво на устойчивост на влага и замръзване, съчетано с достъпна цена от полистиролова пяна, я прави практически неограничена за пълнене на входни врати от всякакъв дизайн. Единственото ограничение е използването на пяна изолация в конструкция без противопожарна защита поради горимост на материала. Освен това, поради ниското ниво на плътност, материалът няма да осигури пълна тишина в къщата, а звуците от улицата ще проникнат в помещенията.

Пенопропилен

Високата степен на топло и звукоизолация на такива врати позволява на наемодателя да разчита на пълна защита срещу студ и външен шум. Устойчива на кондензат и вода, пяната запазва първоначалните си свойства за дълго време. Към изброените предимства можете да добавите достъпна цена. Полипропиленът може безопасно да се препоръча като пълнител за входни и вътрешни врати.

Минерална вата

Суровината за производството на минерална вата са базалтови скали. Естественият произход на материала е ключът към неговата екологичност. Негоримите листове от минерална вата са съставени от дълги влакна, плътно положени и притиснати, за да увеличат нивото на плътност.

По този начин характеристиките на топло- и звукоизолацията на пълнителя се увеличават няколко пъти. Минералната вата не се страхува от продължителни термични ефекти, така че няма нужда от допълнителна защита на вратата от огън. Единственото ограничение е използването без уплътняване, тъй като влагата оказва разрушително влияние върху влакната от минерална вата.