Богове на вратите: какво, защо и къде?

За тези от Вас, които все още не са чували за боговете на вратите, нека обясним още малко за този завладяващ обичай. Практиката съчетава китайската традиция и стил с необходимостта от осигуряване на сигурен дом, както и желание за индивидуалност и дизайнерски усет.

Какво са Боговете на вратите?

Познати на китайски като 門神 или mén shén, Боговете на вратите се почитат от китайците като духовни пазители на входа. Най-ранните богове на вратите са били Шен Шу и Ю Лей, които са охранявали входа на небето под магическо прасковено дърво, което е растяло на връх Ту Шуо. Смята се, че боговете на вратите защитават домовете и стаите от зли духове, предотвратявайки навлизането им и носят мир и късмет на жителите на дома.

Как Боговете на вратите станаха важни?

Обичаят става популярен по време на династията Тан. Историята се разказва, че тогавашният император Тайжонг е имал сън, в който призраци са дошли в двореца, за да го намерят и да го наранят. Когато се събудил, той повярвал, че сънят му може да е пророчество и да се сбъдне, и така се притеснил. Императорът обяснил притесненията си на най-доверените си помощници в императорския двор и двама негови генерали решили да бдят над своя приятел императора, като застанали отпред на вратата на спалнята му през цялата нощ. Император Тайжонг, знаейки, че е защитен, спял здраво и никога повече не сънувал пророчеството. На следващия ден императорът не искал да остави двамата си генерали без сън за по-нататъшните нощи, затова наредил картини и на двамата да бъдат окачени извън стаята му, от двете страни на вратата, точно както биха стояли, ако бяха там, за да може да подмамят злите духове. Императорът отново спял здраво и картините останали на мястото си до края на живота му, пазейки го в безопасност и му позволявайки да спи.

Историята се е разпространила в цял Китай и хората повярвали, че те също могат да бъдат защитени, ако нарисуват на вратите си изображения на известните генерали – снимките, насочващи духовете на генералите към техните домове, за да отблъснат и да се преборят срещу всяко зло, което се опита да влезе в домовете им. Традицията на смелите духове, защитаващи домовете, се е развивала с течение на времето и сега има повече вариации в оригиналната история, а боговете на вратите са на разположение, за да ви защитят.

Какви са различните видове Богове на вратите?

Боговете на бойните врати са били различни двойки в историята, от първоначалните двама генерали до други известни войници, известни със своите оръжейни умения, сила, лоялност и надеждност. Обикновено рисувани, за да илюстрират статуса на войника си, в броня и с оръжие, боговете на бойните врати защитават домовете със силата и физическите си умения и най-често се срещат на външни врати.

Боговете на литературните врати също са известни като вътрешни богове на вратите или граждански богове на вратите, тъй като обикновено се основават на учени от съда и използват знанията и ума си, за да победят злите духове. Тези учени двойки най-често се срещат на вътрешни врати, като врати на стаи и врати в дворове, а също така се смята, че носят усещане за спокойствие и комфорт на жителите на дома, в допълнение към техните защитни свойства.

Западният свят също започна да възприема обичая на боговете на вратите, като много хора са привлечени от идеята за защита на своите близки, наред с декоративността и детайлността на изображенията, използвани в рамките на този китайски обичай. Често боговете на вратите са статуи или фигурки от двете страни на вратата, а не картини. На външни врати пък тези символи могат да се видят под формата на чукачи на врата, във формата на един или повече от боговете на вратите. Независимо дали сте вдъхновени да промените облика на вратите си или просто се интересувате от това завладяващо явление, отделете малко време, за да помислите дали боговете на вратите някога ще са от полза за Вашия дом.